Guacamole to chyba najbardziej znana meksykańska potrawa (a właściwie dodatek do potraw). Podaje się je do chipsów, ale też do mięs. I choć wiele osób je uwielbia, to nigdy nie robi go sama, myśląc, że jest bardzo skomplikowana. Tymczasem jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 10 min
Poziom trudności: bardzo łatwe
Porcja: na trzy osoby
Składniki:
– 1 pomidor
– 2 awokado
– 1 cebula
– 1 zielona papryczka chili
– 1/2 pęczka kolendry
– 2 szczypty soli
– sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w malutką kostkę.
Pomidora po umyciu kroimy w niewielką kostkę.
Chili kroimy na pół i pozbywamy się wszystkich pestek (one są najostrzejsze), a następnie myjemy papryczki. Kroimy w drobną kostkę.
Awokado przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę i kroimy w łupince w dużą kostkę. Później miąższ wyciągniemy łyżką do miski.
Kolendrę siekamy.
UWAGA! Do prawdziwego meksykańskiego guacamole nie dodaje się czosnku.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zaczynamy od pomidora i cebuli, gdyż im dłużej mieszamy awokado, tym bardziej zaczyna się ono rozpadać, a guacamole zaczyna przypominać pastę. W zależności od tego jaką konsystencję wolimy (pasty czy kawałków), tak długo mieszamy składniki. Chili najlepiej jest dodawać po trochu i sprawdzać, jaka ostrość potrawy nam smakuje. Każda papryczka jest inna i może mieć zupełnie inną ostrość. Czasem więc wystarczy połowa, a czasem potrzeba aż dwóch, aby osiągnąć taki sam smak. Na koniec doprawiamy salsę solą i sokiem z limonki.
Guacamole jest gotowe. Smacznego!
1 comment
Dzis na pewno wskoczy cos z Waszych przepisów na talerz 🙂