Czas przygotowania: 15 min
Poziom trudności: bardzo łatwe
Porcja: na dwie głodne osoby
Składniki:
– 200 g makaronu (nitki lub połamane spaghetti)
– 300 g sosu pomidorowego z kartonika (lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
– 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– 400 ml wywaru warzywnego lub rosołu
– 2 szczypty soli
– 1 łyżka chipotle (opcjonalnie)
– łyżka startego sera do posypania (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy olej i wsypujemy makaron.
Rozgrzewamy palnik (połowa skali) i podsmażamy składniki ciągle mieszając.
Kiedy makaron zrobi się złotobrązowy wlewamy sos pomidorowy i mieszając podsmażamy całość przez kilka chwil, aż zacznie skwierczeć.
Następnie wlewamy wywar (warzywny lub mięsny) i nastawiamy palnik na większą moc (ale nie maksymalną).
Potrawę doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. To bardzo ważne, gdyż łatwo jest ją przypalić.
Smażymy do momentu, kiedy cały wywar się wchłonie, a po przejechaniu łyżką po
dnie garnka zostanie puste miejsce i makaron nie wróci na środek.
Fideo Seco jest gotowe. Smacznego!